Vin Antinori SOLAIA 2018 Sangiovesse Cabernet Sauv Cabernet Franc Italia St075L
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Vin Antinori SOLAIA 2018 Sangiovesse Cabernet Sauv Cabernet Franc Italia St075L

Solaia 2018 este o culoare roșu rubiniu intens.

1.650,00 lei Cu TVA

1.386,55 lei Fara TVA

Politica de securitate
Politica de livrare
Politica de returnare

Sezonul de vegetație 2018 în Chianti Classico a început cu vreme de iarnă relativ normală, atât în ​​temperatură, cât și în nivelurile de precipitații. În ciuda acestor condiții climatice, viță-de-vie s-a confruntat cu o rupere de muguri cu aproximativ o săptămână mai devreme decât mediile sezoniere ale zonei. Primăvara a adus averse de ploaie frecvente și temperaturi mai scăzute decât media, mai ales în luna mai. Temperaturile relativ calde și condițiile uscate au persistat pe parcursul lunilor iunie și iulie, dar podgoriile nu au fost afectate de niciun eveniment de căldură extremă. Precipitațiile împrăștiate în luna august și o perioadă lungă de vreme uscată și avântată în septembrie și octombrie au permis strugurilor să progreseze la maturitate optimă, cu un conținut bun de zahăr și o coacere fenolic excelentă. Recoltarea strugurilor a început la sfârșitul lunii septembrie cu Cabernet Franc, a continuat cu Sangiovese și a fost completat pe 10 octombrie cu Cabernet Sauvignon.

Cea mai mare grijă și atenție au fost acordate atât în podgorii în timpul operațiunilor de recoltare, cât și în pivniță. Strugurii au fost răzuiți, selectați cu meticulozitate pe mesele de sortare, zdrobiți delicat apoi transferați prin curgere gravitațională în cuve. Era imperativ ca numai cele mai fine boabe să ajungă în rezervoarele de fermentație în formă de trunchi de con de 60 Hl. În timpul fermentației și macerării pe piele, a fost esențial să se mențină echilibrul corect între fructe și calitatea taninurilor pentru a exprima cel mai bine dulceața, parfumul, identitatea și caracterul Solaiei. Odată ce vinul și cojile au fost separate, fermentația malolactică a avut loc în baricuri care au sporit complexitatea și plăcerea vinului. Învechirea a avut loc în butoaie noi de stejar francez timp de aproximativ 18 luni. Diferitele loturi au fost maturate separat, apoi amestecate și reintroduse în butoaie pentru a finaliza procesul de învechire.

Solaia este o vie de 50 de acri (20 de hectare) cu o expunere sud-vest situată la o altitudine între 1150 și 1325 de picioare (350-400 de metri) deasupra nivelului mării și cu un sol pietros de „alberese” (calcar dur) și „galestro” ( argilă calcaroasă fulgioasă) rocă. Podgoria este situată în domeniul Tignanello. Familia Antinori a produs acest vin pentru prima dată în anul 1978, iar cupajul inițial a fost 80% Cabernet Sauvignon și 20% Cabernet Franc, formulă repetată și în 1979. În anii următori, s-a introdus 20% din Sangiovese și s-au făcut și anumite ajustări în raportul dintre Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc până la stabilirea cupajului actual. Solaia este produsă doar în epocă excepțională și nu a fost produsă în 1980, 1981, 1983, 1984 și 1992.

Note de degustare

Solaia 2018 este o culoare roșu rubiniu intens. Nasul său oferă note intense de fructe întunecate, coapte, în special afine și coacăze negre, care se îmbină perfect cu senzații plăcute de flori uscate și lavandă, însoțite de note delicate picante de piper alb și note balsamice de mentă și eucalipt. Arome dulci, bine integrate de ciocolată albă, vată de zahăr și fructe uscate completează buchetul bogat. La palat, Solaia 2018 este sațios și cremos: tanini moi, mătăsos conferă un final extrem de elegant, lung și persistent, cu un postgust plăcut care amintește de lemn dulce. Notele florale și picante percepute inițial pe nas accentuează finisajul.

SOL2018075
Culoare
Rosu
Tip
Sec
Volum
750 ml
Tara
Italia