Vin Roberto Sarotto BARBARESCO CURRA Riserva DOCG Italia 14 5Grd St075L
Suntem convinși că vinul bun se naște în podgorie și evoluează în pivniță, motiv pentru care una dintre prioritățile noastre principale este să avem grijă meticuloasă de podgorii.
Provenit dintr-o singură podgorie numită „Currà”, acest Barbaresco este un vin complex, al cărui nas are o notă distinctivă de trandafiri și violete. Cu culoarea sa roșu rubiniu intens, are un gust rafinat și neted și are o ușoară aromă de prune coapte, lemn dulce, condimente și ciocolată. Taninurile moi dau o senzație deosebită de dulceață și un final lung catifelat. Excelent pentru servire cu feluri de carne roșie și brânzeturi, dar și ca vin de sorbire.
Povestea noastră a început în 1820, când Giuseppe Sarotto, fondatorul familiei, a sosit în Neviglie din Barbaresco.
Din el a descins familia noastră, iar el a fost prima generație care a întreprins activitatea de vinificație, urmat de fiul său Giovanni și apoi de nepotul său Luigi Giovanni. Producția a fost inițial limitată la Dolcetto, care a fost comercializat atât pe piața locală, cât și exportat angro în Anglia.
La începutul anilor 1940, odată cu apariția celui de-al Doilea Război Mondial și a filoxerei, sectorul a suferit o perioadă de recesiune și afacerile s-au oprit dramatic. Angelo i-a succedat tatălui său și era hotărât să continue afacerea familiei, îngrijind podgoriile de pe pământul părinților săi. Datorită sprijinului soției sale, Maria, cultivarea sa extins pentru a include noi soiuri de struguri precum Moscato, Freisa și Barbera.
În 1984, fiul lui Angelo, Roberto, a absolvit școala de vinuri din Alba, marcând un nou început pentru activitatea de vinificație care se oprise cu ani în urmă. Șapte ani mai târziu, achiziționarea unei proprietăți de 20 de hectare în Barolo a reprezentat un punct de cotitură în dezvoltarea cramei, ducând-o în cercul celor mai renumiți producători din Piemont. Extinderea moșiei abia începea. Podgorii din cele mai importante crusuri din municipiul Neive, au fost anexate în următorii ani, adăugând Barbaresco la gama de vinuri. La începutul anilor 1990, Roberto și soția sa Aurora, și-au împins ambițiile și mai departe, în zona Gavi, unde au înființat ulterior o cramă secundară.
Au fost introduse și alte soiuri de struguri, printre care Moscato d’Asti, Arneis, Chardonnay, Brachetto, Nebbiolo și Cabernet Sauvignon.
Acest ultim struguri se regăsește în principal în producția a ceea ce proprietatea consideră a fi unul dintre cele mai prestigioase vinuri ale sale: Langhe Rosso Enrico I° DOC, un vin inspirat de Roberto și dedicat fiului său cel mare, Enrico.
Soții Sarotto au primit o altă adăugare în familie în 1998. Cel de-al doilea copil al Elena, Aurora și Roberto. Ii este dedicat Barbera d’Alba Elena DOC, un vin plin și armonios, realizat din struguri selecționați meticulos din cele mai bune podgorii.
Odată cu adăugarea lui Barbera d’Asti la gamă, moșia „Roberto Sarotto” s-a putut lăuda acum cu o extindere impresionantă de podgorii, producând cu cele mai prestigioase calități și soiuri de vinuri DOC și DOCG, păstrând totuși dimensiunea familială.
- Culoare
- Rosu
- Tip
- Sec
- Volum
- 750 ml
- Tara
- Italia